Darált sertéshússal töltött gombócok,gombás szószban
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- 1/2 csomag porélesztő
- 25 dkg darált sertéshús
- 20 dkg kolozsvári szalonna/füstölt/
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 db tojás
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 kávéskanál egész kömény
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés:A lábasban kipirítjuk az apró kockákra vágott szalonna felét.1 fej finomra vágott vöröshagymát rárakunk, majd hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát és kevés erős paprikát adunk hozzá. Alaposan lepirítjuk, reszelt fokhagymával/3 gerezd/ízesítjük. Kivesszük a lábasból és hagyjuk hűlni.
Az előzőleg héjában megfőtt burgonyából,lisztből,tojásból,só,bors,porélesztő illetve kevés víz hozzáadásával egy tésztát gyúrunk. A lábasban maradt szaftban lepirítjuk a maradék szalonnát, hozzáadjuk a másik felaprított hagymát, a tv paprikát és a paradicsomot. Miután megpirult megszórjuk pirospaprikával és kevés vízzel felöntjük. Ekkor rakjuk bele a maradék zúzott fokhagymát és egész köményt és 5 percig forraljuk.
Közben kinyújtjuk a tésztát, négyzeteket vágunk, majd a húsos tölteléket a közepébe helyezve gombócokat formázunk. Ezeket a pörköltalapba rakjuk, s ha szükséges, öntünk hozzá még vizet, hogy a gombócokat ellepje. Ha kell, utánaízesítjük a levet és 8-10 perc alatt megfőzzük, majd kiemeljük a léből. Beletesszük a nagy cikkekre vágott gombát. Amikor megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük, s visszarakjuk a gombócokat. Petrezselyemmel díszíthetjük.

Címkék: főételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.